Skip to content ↓

3 and 4 year olds

All 3 & 4 year olds are entitled to 15 hours per week over 38 weeks and some children are entitled to 30 hours. You can find out more about the different session times below.  

Parents who work may be eligible to claim 30 hours free childcare. You can visit www.childcarechoices.gov.uk to apply for the 30 hours. 

Funded places start from the term following their 3rd birthday until children reach compulsory school age (the beginning of the term following their 5th birthday).

This means that if their birthday is during the period April to August they can access their free funded sessions from the following September; if their birthday is during the period September to December they can access their free funded sessions from the following January; and if born during the period January to March they can access their free funded sessions after the Easter break in April. 

If you would like to visit to have a look around our nursery and see what we can offer then just get in touch with us by phone (01427 811610) or email (enquiries@gainsborough-nur.lincs.sch.uk)  and we will arrange a time to show you around that suits you.

As we are a school, we do ask that you do fully commit the entirety of your child’s 15 or 30-hour funding to us; we are unable to split these core hours with other settings or providers. 

If you need more than your allocated 15 or 30-hours then that is absolutely fine. Any additional sessions are charged at £5.93 per hour and these can be paid for with childcare vouchers, via tax-free childcare or by cash or cheque.  

Please note that as we are a school we are only open during the term time and we close during school holidays.

The sessions available are:

Session

 

Length session

Breakfast

(Includes breakfast)

8am-9am

Monday to Friday

1hr

Morning

 

9am-12am

Monday to Friday

3hr

Afternoon

(Includes lunch time)

11.45-3.30

Monday to Thursday

3 ¾ hrs (or 3 ½ hrs if part of full day)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Here are some examples of how you could take your sessions:

Example 1: 15 hours taken over 5 mornings 9am-12noon Monday to Friday.

Example 2: 15 hours taken over 4 afternoons 11.45am-3.30pm Monday to Thursday.

Example 3: 15 hours taken over 2 long days 8am-3.30pm 

Example 4: 30 hours taken 9am - 3.30pm Monday to Thursday and 9am-12pm Friday

Example 5: 30 hours taken over 4 long days 8am-3.30pm

Our session times will be changing from September 2022. We will be offering the following sessions Monday to Friday during term time.

3 and 4 Year Olds

7.30-8.30am - Breakfast Club (1 Hour)
8.30-11.30am - Morning Session (3 Hours)
12.15-3.15pm - Afternoon Session (3 Hours)
8.30-2.30pm - Full Day Session (6 Hours)
2.30-3.15pm - Extended session (45 Minutes)
Until 4.15pm - Early Afterschool Club (1 Hour)
Until 5.15pm - Late Afterschool Club  (1 Hour)